Najzdrowsze smakowe wody do picia – korzyści i przepisy

Napoje gazowane kupowane w sklepach zawierają spore ilości cukru, sztucznych barwników, a nawet konserwantów. Na co dzień nie zdajemy sobie sprawy, jak ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu.  Sięgamy po kawę zawierajacą kofeinę. W znacznych ilościach kawa lub herbata może spowodować poczucie suchości i odwodnienia.  Warto również przyjrzeć się jakie napoje podajemy dzieciom. Czy nie jest to słodzone mleko czekoladowe z kartonika, czy też sztucznie barwiony soczek?

Doskonałą alternatywą dla słodzonych, niezdrowych napojów są smakowe wody z dodatkiem owoców, sezonowych warzyw oraz ziół, które z łatowścią przyrządzimy sami w domu. Najlepiej aby stało się to dla nas zdrowym nawykiem, którego nauczymy również dzieci. Korzyści z picia takiej wody są zauważalne od razu. Nasz organizm poprzez odpowiednie nawodnienie oczyszcza się z toksyn, które następnie są wydalane. Jelita pracują sprawniej przez co poprawia się perystaltyka. Dodatkowo olejki zawarte w ziołach przyspieszają przemianę materii co pozwoli nam zgubić nadmiarowe kilogramy. Jedną z największych korzysci picia wody jest utrzymanie prawidłowego napięcia skóry.  Przede wszystkim już po kilku dniach systematycznego picia wody z dodatkami owoców czy warzyw, zauważymy, że skóra twarzy wygładza się i wygląda  znacznie młodziej, a zmarszczki się spłycają.  Natomiast witamina C zawarta w owocach jest naturalnym antyoksydantem. Wody smakowe mają korzystny wpływ nie tylko na wygląd skóry, ale również pozytywnie wpływają na nasze zdrowie fizyczne. Pomagają pozbyć się nadmiaru zamieczyszczeń, przywracają równowagę ciału i sprawność.

Smakowe wody to samo zdrowie, picie zalecanej ilości każdego dnia ma dla nas same korzyści. Ich przygotowanie nie zajmuje wcale dużo czasu. Wystarczy dzbanek wody do którego według uznania wrzucimy różne owoce czy zioła. Następnie odstawiamy dzbanek do lodówki. Najlepiej na kilka godzin. Wówczas woda wymiesza się z dodatkami i uzyskamy najbardziej intensywny oraz aromatyczny smak. Poniżej zamieszczamy dla was najlepsze przepisy na smakowe wody.

Woda o smaku bazylii i limonki z dodatkiem cytryny

woda z cytryny

Limonkę umyć (opcjonalnie sparzyć gorącą wodą), pokroić w cienkie plastry. Liście bazylii poszarpać palcami. Wycisnąć sok z połówki cytryny. Składniki włożyć do dzbanka i zalać zimną wodą. Następnie widelcem delikatnie rozgniatamy  limonkę i bazylię aby wydobyć ich naturalny aromat. Nie należy tego jednak robić zbyt intensywnie, gdyż chcemy zachować ładny kształt owoców i liści. Taka woda zawiera dużo witaminy C oraz żelazo.

Woda o smaku arbuza z papryczką jalapeno

arbuz

Woda bogata w witaminę A, C oraz kapsaicynę. Ostatni związek pochodzi z papryczki i powoduje wydzielanie się hormonu szczęścia – endorfiny.  Na cały dzbanek wystarczy dodać kilka posiekanych kawałków papryczki jalapeno oraz pokrojonego w kostkę arbuza. Wodę z arbuza powstałą w czasie krojenia należy zlać i dodać do napoju. To w wodzie arbuza znajdziemy cenne mikroelementy dlatego nie neleży jej marnować.

Woda o smaku jeżyny i szałwii

jezyny

Połączenie tych dwóch składników jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Jeżyna zawiera mnóstwo naturalnego antyoksydantu, a jej pestki są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Nastomiast szałwia to bogactwo soli mineralnych, żelaza i wapnia.  Aby przygotować napój wystarczy dokładnie umyć owoce oraz szałwię, następnie zalać wodą i wstawić na kilka godzin do lodówki. Szałwię można dodatkowo poszarpać lub rozgnieść widelcem co uwolni cenny olejek eteryczny.

Woda o smaku ogórka i rozmarynu

rosmarin

Ogórek kroimy w plastry, dodajemy rozmaryn rozgnieciony uprzednio delikatnie w moździerzu. Całość zalewamy wodą.  Rozmaryn ma doskonałe właściwości smakowe oraz jest również wykorzystywany w ziołolecznictwie. Wodę z ogórkiem i rozmarynem możemy podać jako uzupełnienie obiadu, co ułatwi trawienie.

/ To może być dla Ciebie interesujące:

Dołącz do nas na portalach społecznościowych

Wszelkie prawa zastrzeżone © Marktplatz Mittelstand GmbH & Co. KG 1996-2017